www.disability-apei-orfeu.md

Noutați

In ziua de 26 februarie 2019, ora 09.00 a avut loc Seminarul instructiv-metodic
TEMA: ,,Sistemul de comunicare alternativ.”
Locul desfășurării: Grădinița CPPC„Orfeu”
Mun. Chișinău, str. Macilor 37

Scopul: Dezvoltarea competențelor cadrelor didactice de sprijin privind formarea abilităților de comunicare alternativă în activitatea cu copiii cu cerințe educaționale speciale.

Seminarul instructiv-metodic 26 februarie 2019


COREEA, 2017, FESTIVALUL MONDIAL PENTRU COPIII CU CES ”PYEONGCHANG SPECIAL MUSIC & ART FESTIFAL” - DELEGATIA DIN REPUBLICA MOLDOVA (CPPC "ORFEU"). Felicitari elevului din orchestra scolara ORFEU, Vladimir Șamanov, și Doamnei Lucia Caciuc-Roșioru, reprezentantul Primariei Municipiului Chișinău și Direcției generale educație, tineret și sport, care au participat recent la Festivalul Mondial și Republica Moldova, astfel, s-a invrednicit de Medalia de Excelență și Diplomă! Țările participante la Festivalul Modial: Panama, Mongolia, Makao, Singapore, Filipine, HonCong, Cambodgea, Malaezia, Austria, Indonezia, Mianma, Kirgistan, Argentina, Columbia, Canafa, Sri-lanka, Ecuador, Tunis, Japonia, Peru, Marea Britanie, Lituania, Republica Moldova, Rusia, Kenia, Koreia de Sud.
Vezi mai multe imagini de la acest eveniment

Imagini de la Festivalul Pentru copii din COREEA, 2017, PYEONGCHANG SPECIAL MUSIC & ART FESTIFALEste singura instituție din țară unde copiii cu deficiențe mintale, inclusiv severe și asociate, învață și sunt implicați în diferite activități de creație. Vorbim despre Complexul de Pedagogie Curativă „Orfeu” din Chișinău, care funcționează din anul 2003, prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 511 din 25.04.03.

Complexul este format din: instituția preșcolară (pentru copiii de la 3 la 7 ani), școala primară (clasele I – III), școala gimnazială (clasele IV – IX) și școala de meserii (anul I şi II). Datorită programului bazat pe arta populară tradițională, copiii sunt pregătiți pentru a merge la instituțiile de învățământ profesional tehnic.

Cititi articolul original de pe saitul SuntParinte.md

Imagine de la articolul de pe situl SuntParinte.md, 2017

Dragi colegi, psihopedagogi si parinti, astazi a inceput Stagiunea a V-a a Cursului Internaţional de Instruire a Pedagogilor Curativi, Chişinău 2017. Sunt prezenti experti internationali in psihopedagia si Pedagogia Curativa de alternativa:

 • Wolter Johannes, doctor în antropologie, Kassel, Germania;
 • Isaeva Tamara, doctor în defectologie, conferenţiar la MPGU (Moscova), Preşedintele Federaţiei de Pedagogie Curativă din Federaţia Rusă;
 • Eugenia Danilov–Mukhlis, profesor de euritmie din Germania Stuttgart.
Programul integral este pe pagina Complexului "ORFEU". (citeste acuma)

Participanţi: cadre didactice şi părinţi din CPPC,,Orfeu”, LT ,,Waldorf”, şcolile auxiliare şi instituţiile preşcolare speciale din mun.Chişinău

Imagine la Stagiunea a V-a a Cursului Internaţional de Instruire a Pedagogilor CurativiSeminarul International din Kassel (Germania) de instruire in Pedagogia Curativa, Proiect implementat in Republica Moldova de catre Asociatia de promovare a Educatiei Incluzivă și Complexul-Pilot de Pedagogie Curativă, anul II de studii. Secvente foto de la Terapia culorilor, Istoria Artelor, Muzicoterapia.

Imagini de la seminarul International 2016COREEA, 2016, PYEONGCHANG SPECIAL MUSIC & ART FESTIFAL - DELEGATIA DIN REPUBLICA MOLDOVA (CPPC "ORFEU"). Felicitari elevului din orchestra scolara, Beschieru Constantin, care a participat recent la Festivalul Mondial si s-a invrednicit de Medalia de Excelenta si Diploma!

Imagine de la evenimentul COREEA, 2016, PYEONGCHANG SPECIAL MUSIC & ART FESTIFAL

Notă informativă Orchestra școlară a Complexul –Pilot de Pedagogie Curativă ,,Orfeu”, promovată de Asociaţia de promovare a Educaţiei inclusive (APEI) cu melodia ”Imn Orfeului” la inaugurarea Proiectului de renovare a gradiniței, onorată de distinșii oaspeți:

 • Dl. Hans–Joachim Fuchtel, Secretar de Stat, parlamentar din cadrul Ministerului Fedaral german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, membru al Bundestag-ului german;
 • Dna Dr. Monika Kleck, reprezentanta Fundaţiei ,,Renovabis e.V” şi a Agenţiei Catolice Centrale pentru Dezvoltare (KZE) (Germania);
 • Prim Secretar al Ambasadei Republicii Federale Germane la Chişinău, Excelenţa Sa dl Ulrich Kleppmann;
 • Directorul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Republica Moldova, Dna Simone Giger.
 • Dnul Dorin Chirtoacă, Primar general al municipiului Chişinău;
 • Dna Corina Fusu, Ministru al Educaţiei al Republicii Moldova;
 • Dna Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, Şef al DGETS mun.Chişinău;
 • Valentin Guznac, Secretarului General Adjunct a Guvernului Republicii Moldova

Notă informativă despre inaugurarea Proiectului de atragere a investițiilor străine în scopurile renovării și reconstrucției bloculurilor instituției de tip grădiniă-școală al complexului educational - CPPC,,Orfeu”destinat copiilor cu deficiențe mintale, inclusive severe (autism, sindrom Down,etc.) care a avut loc la 18.05.2016

La 18.05.2016 la orele 14.30 a avut loc inaugurarea Proiectului. Lucrările de reparaţie capitală au fost implimentate în urma unui Proiect de atragere a investițiilor străine, care a fost iniţiat de Complexul –Pilot de Pedagogie Curativă ,,Orfeu” şi Asociaţia de promovare a Educaţiei inclusive (APEI) cu durata 15 ani prin gestionarea totală a Fundaţiei de binefacere ,,Caritas Moldova” în colaborare cu Consiliul Municipal, Primăria mun.Chişinău şi DGETS mun.Chişinău; La realizarea Proiectului şi-au adus contribuţia:

 1. Fundaţia ,,Renovabis e.V.,,(Germania);
 2. Agenţia Catolică Centrală pentru Dezvoltare (K.Z.E.) (Germania);
 3. Ministerul Federal German pentru cooperare economic dezvoltare (BMZ);
 4. Organizaţia Kindermissionwerk (Germania);
 5. Biroul de cooperare al Elveţiei în Republica Moldova;
La inaugurare am fost onorați de participarea :
 1. Dl. Hans–Joachim Fuchtel, Secretar de Stat, parlamentar din cadrul Ministerului Fedaral german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, membru al Bundestag-ului german;
 2. Dna Dr. Monika Kleck, reprezentanta Fundaţiei ,,Renovabis e.V” şi a Agenţiei Catolice Centrale pentru Dezvoltare (KZE) (Germania);
 3. Excelenţa Sa Anton Coşu, Episcopul Bisericii Romano-catolice din Republica Moldova;
 4. Dl Edgar Vulpe, Preşdintele Fundaţiei de Binefacere ,,Caritas Moldova”;
 5. Dna Otilia Sîrbu, Directorul Fundaţiei de Binefacere ,,Caritas Moldova”;
 6. Prim Secretar al Ambasadei Republicii Federale Germane la Chişinău, Excelenţa Sa dl Ulrich Kleppmann;
 7. Directorul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Republica Moldova, Dna Simone Giger.
 8. Dna Lucia Capra, director al firmei de construcţie "Caprilius – Con";
De asemenea ne-a bucurat participarea partenerilor locali :
 1. Dnul Dorin Chirtoacă, Primar general al municipiului Chişinău;
 2. Dna Corina Fusu, Ministru al Educaţiei al Republicii Moldova;
 3. Dna Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, Şef al DGETS mun.Chişinău;
 4. Valentin Guznac, Secretarului General Adjunct a Guvernului Republicii Moldova,
 5. Dnul Tudor Călugăreanu, Pretor interimar al sectorului Râşcani;
 6. Dnul Anatol Danii, Preşedintele Asociaţiei de promovare a Educației Incluzive (AO – APEI), Doctor în Ştiinţe Pedagogice.
 7. Dna Aurelia Racu, doctor habilitat în pedagogie specială, profesor universitar, Asociația ”Humanitas-Moldova”.
Cu deosebită cosiderațiune, Oleg Ababii – director general CPPC ”Orfeu”
Imagine la nutarea Reconstructii si renovari 2016

Vezi toate imaginile din galleria cu imagini tematice

Felicitari pentru cadrele didactice de la Complexul-Pilot de Pedagogie Curativa ”Orfeu”, colaboratorilor Direcției generale educație, tineret și sport!

Consiliul Internațional de instruire în domeniul Pedagogiei Curative din Kassel (Germania) a decis să se deschidă Cursuri Internaționale de instruire a Pedagogilor Curativi în Republica Moldova în baza Complexului-Pilot de Pedagogie Curativă ”Orfeu” cu durata – 2,5 ani. La prima sesiune, care si-a deschis lucrările participă psihopedagogi, manageri din instituțiile speciale și preșcolare din Municipiul Chișinău, lectori universitari și lucrători muzicali. Profesorii-docenți sunt reprezentanții Germaniei, Rusiei și Ucrainei si Republicii Moldova. În cele relatate de ei s-a menționat, că asistăm la un eveniment de importanța mondială asupra caruia s-a muncit peste 15 aniExemple reale ale Educației Incluzive. Alături de Artistul Poporului Constantin Moscovici este sugerată increderea în forțele proprii! Felicitari pentru elevii din orchestra de la Complexul-Pilot de Pedagogie Curativa "Orfeu"! Dragi prieteni, parinti, colegi, avem un sentiment de profunda mandrie pentru realizarea acestui Proiect in colaborare cu Vita Moldova, Complexul-Pilot de Pedagogie Curativa "Orfeu", Artistul Poporului, Constantin Moscovici, care impreuna cu elevii noștri au cucerit inimile tuturor la Festivalul International «BELAIA TROSTI» din Moscova!

В дуэтах с незрячими и слабовидящими, детьми с инвалидностью участвуют: Иосиф Кобзон, Надежда Бабкина, Тамара Гвердцители, группа «А-студио», Татьяна Буланова, группа «БандЭрос», Жасмин, Марк Тишман, Юлия Началова, Александр Олешко, Екатерина Гусева, группа «Домисолька».

Moscova Festivalul Belaia Trosti 2015


Absolventul nostru, Tudor Pruteanu (Fion Golden) este autor a acestei carti "Povestile Fionilor" sau cum pot fi învinse FRICA, BOALA, INVIDIA, URÂȚENIA cu ajutorul BUNĂTĂȚII, ÎNȚELEPCIUNII și DRAGOSTEI.
Vezionează despre acesata un reportaj video pe site-ul postului Publica.md
Citește și cum au scris despre aceasta cei de la site-ul VIPMagazin.md

Povestile Fionilor


Dimineață, Soare, Dispozitie bună, Careu școlar, Ultimul sunet!
Pentru unii mare bucurie căci vine vacanța mare, pentru unii mai cu tremur in glass de emoții, au dece - ei sunt absolventii nostril. (29 mai 2015, vezi mai multe cum a fost)
Absolventi 2015”ZIUA MONDIALĂ A SINDROMULUI DOWN” – 21 Martie 2015
INVITATIE: Sîmbătă 21.03.2015,

ora 16:00, în faţa Scuarului Catedralei, copii şi tineri cu Sindromul Down sunt invitaţi pentru a petrece o după amiază de sîmbătă frumoasă. Vom merge şi ne vom distra la un centru de agrement (plata din partea partenerilor).

- La ora 18:00, vom lansa 21 de Lampioane, în Scuarul Catedralei şi vom aprinde sute de lumînări, pentru a sensibiliza societatea civilă. La nivel mondial, initiaţiva acestei manifestări a apărut în noiembrie 2005, apoi pe 21 martie 2006 la Singapore au avut loc primele acţiuni de amploare care au atras atenţia asupra importanţei întelegerii corecte a acestui sindrom. Simultan, evenimente similare au fost organizate la nivel local in multe state. Toate acestea au dus in mod firesc la pornirea demersurilor de declarare oficiala a Zilei Mondiale a Sindromului Down. Din anul 2008, Ziua Mondială a Sindromului Down este recunoscută şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar din noiembrie 2011, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia ce stabileşte data de 21 martie – ZIUA MONDIALĂ A SINDROMULUI DOWN. În România, această zi a fost celebrată începând din 2006, in cadrul organizaţiilor ce au in componenţă persoane cu sindrom Down. Astfel 21 martie 2015 aduce cu sine a noua ediţie a celebrării Zilei Mondiale a Sindromului Down.

Ce este sindromul Down: Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii. Cel care a descris sindromul pentru prima oara, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. În 1959, pediatrul si geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit că Sindromul Down era cauzat de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, faţă de 46, cât are un om în mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 conţine unul în plus. Din această cauză, sindromul este cunoscut şi sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism. Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta şi este greu de apreciat în momentul naşterii, cum va evolua manifestarea acestei boli în viitor. Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice si caracteristici distincte şi, deşi sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectaţi, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viaţă normală şi activă. Ca parte a societății noastre, atât copii cât și adulții cu sindrom Down, trebuie să fie pe picior de egalitate cu ceilalți membrii ai ei, să se bucure de aceleași drepturi, să beneficieze de aceleași "oportunităţi" şi "alegeri".

Persoanele cu sindrom Down, copii şi adulţi, se confruntă cu multe provocări care pot include:

 • să fie abandonate, supuse abuzului şi separate de comunităţile lor;
 • să fie discriminate şi tratate inegal în sistemele de educaţie;
 • să fie discriminate şi tratate defectuos de sistemele de sănătate;
 • să fie limitate de oportunităţile de a munci și trăi independent, şi de a fi complet incluse în comunitate;
 • să fie lipsite de dreptul de a se căsători, de a avea relații sau familii;
 • să aibe oportunităţi limitate de a vota sau de a fi aleși, de a participa în diversele campanii publice;

Acestea împiedică persoanele cu sindrom Down să se bucure de drepturile fundamentale ale omului. Cei direct sau indirect responsabili, pentru această stare de lucruri, pot fi familiile, specialiștii din educație, sănătate, servicii sociale, autoritățile sau chiar publicul larg. Motivul principal pentru aceasta situație îl reprezintă eșecul de a ințelege că persoanele cu sindrom Down sunt oameni în primul rând, care pot avea nevoie de sprijin suplimentar, dar trebuie să fie recunoscute ca membrii egali ai societății, fără discriminare pe bază de handicap.

Preambulul (X) din Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (UNCRPD) confirmă că "persoanele cu dizabilităţi şi familiile lor ar trebui să primească asistența și protecția necesară pentru a se putea bucura în mod egal de drepturile acestor persoane cu dizabilitați”

Seminar International de formare a cadrelor în Pedagogia Curativă "Educaţia copilului din punctul de vedere al ştiinţei spirituale"

22.10.2014 – 31.10.2014, Martin Ryzavy, manager, şcoala de Pedagogie Curativă Michael Bauer Shulle, Stuttgart, Germania: curs teoretico- practic la "Educaţia copilului din punctul de vedere al ştiinţei spiritual" Exerciţii de vorbire; Cercetarea copilului. Eugenia Danilov – Mukhlis, Evert fon Grootel, manager la Karl Șubert Shule, Ștutgart, profesor de muzica, program de euritmie, translarea din limba germană. Ahmadova Milea, euritmist, Translarea din limba germană.


Rezoluția Conferinţei Internaţionale ştiinţifico-practice din 24 mai 2013:

În condiţiile modernizării şi reformării învăţământului, Republica Moldova este adeptă la perfecţionarea educaţiei speciale conform principiului integrării/incluziunii copiilor cu dizabilităţi.

Schimbarea mentalităţii faţă de copiii cu dizabilităţi este determinată de aplicarea principiilor universale ale drepturilor omului şi pentru aceste categorii de persoane.

În prezent, suntem martorii unei ample reforme a îvăţământului special, caracterizată, prin căutări a noi formule organizatorice şi schimbări ale atitudinii faţă de persoanele cu dizabilităţi. Cele mai importante elemente ale acestui proces devin tratarea umană şi orientarea la valori de ordin moral şi spiritual

În aceste condiţii la 24 mai în municipiul Chişinău în baza Complexului-Pilot de Pedagogie Curativă „Orfeu” s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională ştiinţifico-practică cu genericul

„Complexul-Pilot de Pedagogie Curativă ”Orfeu” – model de educație incluzivă pentru copiii cu deficiențe mintale, inclusiv severe din Republica Moldova”.

A devenit actuală includerea în procesul educaţional a persoanelor cu posibilităţi intelectuale limitate şi aplicarea a noilor forme şi metode, alternative educaţionale de organizare a acestui proces.

1. În baza relatării prezentate de către directorul general, dl Oleg Ababii, despre activitatea Complexului-Pilot de Pedagogie Curativă „Orfeu”, se apreciază pozitiv performanţele Complexului-Pilot, care realizează strategiile Pedagogiei Curative în activitatea cu copiii cu deficienţe mintale inclusiv, severe în parteneriat cu centrele educaţionale similare din Romania, Germania, Ucraina, Rusia etc.

2. Se propune: propagarea în mass-media a experienţei avansate a Complexului-Pilot de Pedagogie Curativă „Orfeu” privind integrarea şcolară şi socială a copiilor cu deficienţe mintale severe şi multiple.

3. Asigurarea dreptului la educaţie pentru toţi copiii fără nici o discriminare, egalităţii şanselor inclusiv, în baza alternativelor educaţinale.

4. Acceptarea de către Ministerul Educaţiei a iniţiativelor şcolilor pentru copii cu deficienţe mintale din republică de a deveni filiale a Complexului-Pilot de Pedagogie Curativă „Orfeu” în scopul eficientizării educaţiei pentru reciperare şi implementării metodologiei Pedagogiei Curative.

5. Identificarea de către organele centrale responsabile de protecţia drepturilor copilului (Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii) a aspectelor legislative şi a situaţiei la nivel naţional privind punctele nevralgice a educaţiei/şcolarizării copiilor cu deficinţe mintale şi severe.

6. Dezvoltarea parteneriatelor în asigurarea asistenţei psihopedagogice specializate copiilor din Complexul-Pilot „Orfeu” în baza Pedagogiei Curative.

7. Organizarea în comun cu ONG-urile în domeniu a seminarelor pentru părinţi în scopul iniţierii acestora cu metodele de recuperare a copiilor cu deficienţe severe şi multiple.

8. Elaborarea materialelor metodice pentru activitatea terapeutico-recuperatorie cu copiii din Complexul-Pilot „Orfeu”.

9. În comun cu Direcţia generală educaţie, tineret şi sport Chişinău şi Direcţia învăţămînt a sectorului Rîşcani cu susţinerea Primării municipale a îmbunătăţi condiţiile de viaţă, dezvoltare şi recuperare a copiilor din CPPC „Orfeu”.

a) Alocarea resurselor financiare pentru reparaţia edificiilor avariate a localului instituţiei preşcolare a Complexului.

b) Organizarea în instituţia preşcolară a Centrului de resurse care va promova educaţia incluzivă a copiilor cu deficienţe mintale severe şi multiple în baza Pedagogiei Curative.

10. A conlucra cu Ministerul Justiţiei, Direcţia generală educaţiei, tineret şi sport referitor la organizarea de către Asociaţia de promovare a educaţiei incluzive a grupelor private la solicitările părinţilor copiilor cu deficienţe mintale severe şi multiple din mun. Chişinău şi raioanele republicii.

11. Se propune patronarea permanentă de către Primarul general al mun. Chişinău a Complexului-Pilot de Pedagogie Curativă „Orfeu”, unica instituţie de alternativă din republică pentru copii cu deficienţe mintale severe şi multiple. (Se anexează semnăturile participanţilor la Conferinţă)
În atenţia mass-media şi sponsorilor!
STANDARDELE EUROPENE PENTRU O EDUCAŢIE DE CALITATE
AGENDA CONFERINŢEI INTERNAŢIONALE
ŞI FESTIVITĂŢII JUBILEULUI DE 10 ANI DE ACTIVITATE.

TEMA:
„Complexul-Pilot de Pedagogie Curativă ”Orfeu” – model de educație incluzivă pentru copiii cu deficiențe mintale, inclusiv severe din Republica Moldova” 23 mai, joi
Sosirea invitaţilor străini.
Cazarea la Institutul Muncii, str.Zimbrului,10.

24 mai, vineri
09.30
Înregistrarea participanţilor, Institutul Muncii, Sala Polivalentă str.Zimbrului,10. Salutul de dimineaţă cu orchestra de fanfară ”Orfeu” (diplomant ai concursurilor municipiale). Vernisarea expoziţiei școlare „ Minunile noastre”.

10.00
Program festiv „Orfeu – armonii mereu”
Prezentarea premierei videoclipului Imnului CPPC „Orfeu” (muzica O.Ababii, text colectivul „Orfeu”)

11.00
Pauză de cafea

11.30
Deschiderea lucrărilor Conferinţei,
Cuvânt de salut:
Dorin Chirtoacă, Primarul general al municipiului Chişinău
Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, Director general DGETS,
Aurelia Grigoriu, avocat parlamentar.
Chiril Lucinschi, Parlamentul RM, deputat, Presedinte al Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media,
Maia Sandu, Ministrul Educaţiei al Republicii Moldova,
Prinţesa Marina Sturdza,
Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecției sociale și familiei
Gheorghe Țurcan, viceministrul sănătății
Ivanov Dumitru, Preşedintele Sindicatului Educaţiei al Republicii Moldova,
Nicolae Bucun, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei,academician,
Nicolae Andronatii, Universitatea Pedagogică „I.Creangă”, conf.univ. dr.in pedagogie

12.00
Prezentarea temei conferinţei:
„Complexul-Pilot de Pedagogie Curativă ”Orfeu” – model de educație incluzivă pentru copiii cu deficiențe mintale, inclusiv severe din Republica Moldova”, Oleg Ababii, director general CPPC „Orfeu”,

12.30
„Pedagogia Curativă în Ucraina”, dr.Valeria Medvedeva, reprezentant
al Ucrainei la Conferinţa Internaţională de Pedagogie Curativă şi Terapie
Socială din Dornah, Elveţia.

12.45
„Educaţia pentru recuperare prin Pedagogia Curativă in Europa şi în lume”, Dna pr.E.Mukhlis, (Germania).

13.00
„Pedagogia Curativă în România - 21 de ani de parteneriat public-privat”, pr.Miron Golașie

13.15
Dezbateri, sugestii, felicitări.

13.50
Adoptarea Rezoluţiei Conferinţei Internaţionale.

14.00
Fourchette.

11.30 - 15.00
Program distractiv pentru copii; clovni, teatru,jocuri distractive, jocuri sportive, dulciuri...

15.00
Invitaţie la Teatrul Naţional de Operă şi Balet – Opera „Alexandru Lăpuşneanu”.

Notă:
Seminarul Internaţional de formare, activitatea atelierelor (72 ore) în cadrul temei Conferinţei s-a organizat în perioada 26.10-03.11.2012 în incinta CPPC „Orfeu” și s-au finalizat cu înmânarea Certificatelor DGETS,APEI,CPPC ”Orfeu”.


Grijă şi dragoste pentru copiii cu autism

Autizmul este o lume specială cu oameni speciali, descoperă-i, acceptă-i, ințelege-i, iubeștei și invață cum sa-i ajuți, citeste mai multe, da click pe: plansă despre autizm un document pdf, 512kb,

Numărul crescând al copiilor cu autism în CPPC “Orfeu” de la unu în 2002 până la 21 în 2013 (14 elevi plus 7 preşcolari) a pus în faţa echipei multidisciplinare a Complexului o sarcină din cele mai majore. A rezista acestei provocări a mileniului XXI şi, prin tehnici educaţionale moderne, a oferi copilului/ elevului tot suportul necesar în vederea depăşirii maximale a consecinţelor acestei tulburări de dezvoltare.

La Consiliul Profesoral din martie 2012 s-a decis, că anul de studii 2012 - 2013 în „Orfeu” să se desfăşoare ca anul dedicat copiilor/ elevilor cu autism. În această ordine de idei Consiliul Profesoral din martie 2012 a fost consacrat acestui subiect, fiind anticipat de şedinţele Consiliului Metodic cu temele:

- Condiţiile de integrare a copiilor autişti în grupele preşcolare.
- Nivelul de adaptare a elevilor cu autism la activităţile şcolare în clasele întâi.
- Modalităţi de implicare a elevilor autişti şi sindrom Down în activităţile exracurriculare.

Pe parcursul anului copiii/ elevii cu autism au constituit preocuparea centrală pe care s-au axat multitudinea de activităţi educaţionale, metodice.

În ziua de 2 aprilie, instituită ca Zi Internaţională a persoanelor cu autism, în CPPC „Orfeu” este prevăzut seminarul ştiinţifico – metodic „Copilul cu autism – provocare sau problemă pentru şcoală”, organizat de d-na O. Raru, psiholog, iar ziua va începe cu înmânarea fiecărui cadru didactic a unui pliant cu recomandări şi sugestii metodice.

În semn de sprijin persoanelor cu autism, elevii vor primi câte un balonaş de culoare albastră, care simbolizează că noi suntem mereu alături de ei. Noi îi iubim şi le vom oferi toată grija noastră.

Silvia Mîrzenco,
director adjunct pentru instruire,
grad didactic I,
grad managerial II

Noutati Aprilie 2013
01.04.2013

Colaborarea fructuoasă intre Complexul –Pilot de Pedagogie Curativă "Orfeu" din Chisinău cu instituțiile similare din Germania durează de mai multi ani. Colaborartea cu partenerii nostri este foarte necesar pentru noi din punct de vedere metodic si practic, cât și spiritual.

In fiecare an pedagogii scolii noastre sunt invitaţi de partenerii noştri din Stuttgart (cheltuielile deplasării le aparţin) in scopul acumulării experienţei suplimentare pentru lucrul metodic si psihologic cu elevii nostri, care necesita o instruire și recuperare specială. Recent, de pe data de 17.02.2013 pană in 07.03.2013 profesoara de muzica Dna Tucan Olesea a participat in or.Stuttgart, Germania la un schimb de experiență și formare în Pedagogia Curativă într-un domeniu absolut nou și nevalorificat în Republica Moldova - muzicoterapia.
Încarcă un raport despre aceast eveniment (fișier pdf volum 293 kb).
Vezi un raport fotografic despre acest eveniment

Noutati despre colaborare, 2013

În Moldova săsrbătoarea Mărțișororului este așteptată și de cei mici și de cei mari. Bucuria este în armonie cu soarele de afara și aceasta este numai inceputul, un inceput de primavară.

Noutati Martisor 2013

Avem in imagini participarea CPPC Orfeu impreuna cu vedetele estradei Nelly Ciobanu, Adrian Ursu etc, la editia IV a Festivalului de creatie a copiilor cu deficiente asociate "Viata impreuna" Hotel Leogrand, 2012.

Noutati Festival Cu Viata Impreuna 2012

Azi la grădiniță și la clasele primare ale Complexului Pilot de Pedagogie Curativa "Orfeu" a sosit Moș Crăciun. Festivitatea cu prilejul Sărbătorilor de Crăciun a început. Secvențele foto ne demonstrează minunile copilașilor mascați, fiind în rolul artiștilor. La sărbatoarea noastră au sosit cu cadouri colectivul Procuraturii sectorului Rîșcani, Misiunii "Fără Frontiere" și copii de la ăcoala nr. 83 din Chișinău. Mulțumim din suflet! La mulți ani!

Noutati Sarbatoare de Iarana la Gradinita 2012

A venit iarna iar cu iarna și sărbătorile multașteptate de Craciun. Copii singuri se pregates și fac spectacole, dar de data aceasta spectacolul a venit la ei în ospeție. Spectacolul teatralizat de Craciun la Complexul-Pilot de Pedagogie Curativa "Orfeu" pentru copii a fost prezentat din partea bunilor prieteni și sponsori - Misiunea Fara Frontiere, mulțămim Dumneavoastra!!!

LaNoutatiAvenitSpectacolul2012

La Complexul – Pilot de Pedagogie Curativă ”Orfeu” și-a început lucrările Seminarul Internațional de formare în Pedagogia Curativă (ediția toamnă 2012) sub genericul: ”Cunoașterea ființei umane și structurarea învățământului în Pedagogia Curativă de alternativă adresată copiilor cu nevoi de îngrijire sufletească” . În calitate de formatori avem oaspeți din Germania, Dl pr. Martin Rizavi, Dna pr. E. Muhlis și A. Nanuașvili. Copiii de la Complexul – Pilot de Pedagogie Curativă ”Orfeu” i-au salutat pe oaspeți, pe părinții cu un concert de zile mari împreună cu expoziția lucrărilor ”Toamna de aur”. Mulțumim tuturor!

Noutati_29_10_2012

MUZICOTERAPIA - valori moderne promovate in Complexul - Pilot de Pedagogie Curativa "Orfeu" (03.02.2012). Muzicoterapia - sunt niste activitați de muzică cu scop și efect terapeutic asupra copiilor, ce se organizează în școala noastra. În fotografiile de mai jos sunt mai mulți copii parinți pedagogi și educatori. Faptul ca muzica acționează asupra emoțiilor nu mai trebuie argumentat – fiecare ne-am lăsat măcar o dată vrăjiți de armonii sonore. Muzica ne calmează, ne inviorează spiritul, ne impacă cu noi înșine, ne ajută să ne constientizăm mai bine sentimentele. Dacă fiecare dintre noi stim ce înseamnă să îti lasi corpul in voia muzicii, reversul este mult mai puțin cunoscut: sa-ți transformi propria miscare în sunet și armonii muzicale.

Terapia emotională și terapia prin sunet și muzică au o pondere specială în corectarea deficiențelor psihosomatice și emoționale. Vindecarea oricarui tip de afecțiune presupune corectarea dezechilibrelor pe mai multe niveluri: fizic, psihic și emotional. Vindecarea se poate obține lucrînd concomitent cu mai multe terapii: dieta, fitoterapie, homeopatie, terapie emotională și nu in ultimul rînd, terapie prin sunet și muzică.

Cadre Muzicoterapie Vezi mai multe fotografii de la aceste activități în secția de galerii și imagini tematice

Recent un grup de copii de la CPPC Orfeu au făcut o excursie cu autobuzul la una din școlile de hipizm din apropierea orașului, unde au făcut hippoterapie - calarie cu efecte curative și terapeutice din calarirea calului și din interacțiunea în de aproape dintre copil și cal.

Numai unele efecte specifice ale calariei terapeutice sunt:

 • Stimularea reacțiilor de redresare și echilibru precum și cele de postură;
 • Ajustarea poziției corporale normale;
 • Normalizarea tonusului muscular, reducerea spasticitații și stabilizarea miscărilor atetozice;
 • încurajarea posturii corecte, utilizarea simetrică și independentă a mîinilor;
 • Îmbunatațirea echilibrului șezînd și în ortostatizm, coordonarea abilitaților de prindere, aptitudinile sociale, aptitudinile de planificare a miscării;
Excursie cu hippoterape Vezi mai multe fotografii de la fața locului

Faclia-16-Aprilie-2011-Vrei-Sa-Stii-In-Ce-Scoli

Complexul Pilot de Pedagogie Curativa "Orfeu" a găzduit o delegație de manageri, directori ai instituțiilor speciale din Republica Moldova, profesori universitari s.a. în cadrul perfecționarii și formării de cadre, studierii experienței promovării alternativei educaționale de Pedagogie Curativa in CPPC "Orfeu".

Un Fluture